Hogyan rendeljünk pizzát, avagy a házhozszállítás rejtelmei

Manapság egy pizza megrendelése nem nagy kunszt, hiszen elég csak tárcsáznunk a kiválasztott étterem, vagy pizzéria telefonszámát és jó esetben körülbelül 45 perc múlva asztalunkon gőzölög a hőn áhított olasz specialitás. Ha nem szeretünk telefonálni, akkor számos étterem esetében tudunk online rendelni. Itt lehetőség nyílik arra, hogy egy már étlapon lévő pizzatípust átterveztessünk, vagy esetlegesen saját magunk kreáljunk valami étlaptól teljesen eltérőt. A pizzákat ráadásul kérhetjük laktózmentesen, illetve alakbarát tésztával is. Választhatunk tésztavastagságot is, hiszen sokan a vastag tésztás verziót jobban preferálják a vékony, ropogósabb tésztánál. Már csak az a kérdés, hogy melyik pizzériát válasszuk? Erre a problémára nyújtunk megoldást az alábbi cikkünkkel.

Az alapok

Ha pizzát szeretnénk rendelni, akkor a legegyszerűbb, ha felkeressük a Netpincér weboldalát, mivel mintegy archívumként foglalja össze a város számos éttermét. Önálló keresőmotorral rendelkezik, így elég csak a települést, vagy irányítószámot megadni, és máris listázza az elérhető éttermeket. A házhozszállítás mellett lehetőségünk van arra is, hogy megrendelésünket az adott étteremben személyesen vegyük át.

A legek

Don Pepe

A „több, mint pizza” szlogen kétértelmű, hiszen a piacon talán az ő pizzájuk az egyik legfinomabb, viszont pizza házhozszállításon kívül szállítanak akár hamburgert, szendvicseket, frissen sülteket, vegetáriánus ételeket, desszerteket, italokat és levest is. A fogyasztói társadalom igényeinek kielégítése az elsődleges, így vált szükségessé étlapjuk kibővítése. Ha a weboldalukat nyitó oldalát nézzük, akkor kissé kaotikus, mivel rengeteg információt találunk egy oldalra össze ömlesztve. Itt általában az újdonságok, extrák és akciók szerepelnek. Ha tovább navigálunk a rendelés oldalra, akkor elég csak kiválasztani a piros „pizzák” fület és máris a jelenleg rendelhető pizzákhoz ugrik az egyébként borzasztóan hosszú étellista. Alapszabály, hogy a klasszikus pizzáknak (Son-Go-Ku, Margherita, Sonkás-Gombás, Sonkás, Négysajtos, Hawaii) mindig szerepelnie kell az étlapon, különben az étterem elveszíti az állandó vevőit. Fontos az is, hogy olykor-olykor felmutassanak újdonságokat és új kreálmányokat is, mint pl. a Mint a moziban pizza vagy a Pizza a la Gyros pizza. Fontos az is, hogy mind az uraknak, mind a hölgyeknek kedvezzenek, így kínálatukban megtalálhatjuk a csípős, sok húsos verziókat és vegetáriánus light carb tésztás verziókat is. Kedvünk szerint választhatunk paradicsomos alapú vagy tejfölös alapú pizzákat is és bármikor kérhetünk rá plusz feltétet is, így megunhatatlanná válik az étlap, hiszen végtelen rendelési lehetőséget biztosít. Ha nem elég a 32 cm-es átmérő, akkor rendelhetünk 55 cm-es verziót is és akár többféle feltétet is kérhetünk rá, agy egy pizzán belül mindenki azt kapja, amit szeretne. A rendelés menete egyáltalán nem bonyolult, mivel regisztráció után elég kitölteni személyes adatainkat, a szállítási címet és máris lehet böngészni az étlapot.

Pizza Forte

Hasonlóan az előző étteremhez, szintén egyéb termékeket is szállít, viszont étlapján egyéb pizza különlegességek is megtalálhatóak, mint a Pizzadog, mely ugyanúgy 32 cm-es pizzatésztából készül, csak hajtogatott formában szervírozzák. Ilyen specialitás még a Pizeppa, mely szintén 32 cm-es hajtott tésztából készül, azonban ebben az esetben a tészta vékonyra vagy nyújtva és igazán ropogósan készítik el számunkra. A nyitóoldal inkább imponáló, mint kaotikus, hiszen az aktuális akciós pizza képét mutatja, ami a pizzarendelést igazán csalogatóvá teszi. Szlogenjük az „Ahogy Te szereted” kicsit közelebb hozza az amúgy Franchise rendszerben működő éttermet, mivel itt is tudunk saját ízlés szerint kreált pizzát rendelni, vagy áttervezni. 55 cm-es pizza ugyan nincsen, de választhatunk klasszikus, igazi itáliai és fitness pizza közül is 45 cm-es átmérőig. A klasszikus forma mindig a vastagabb tésztát foglalja magában, az igazi itáliai a vékony, jól átsütött, ropogós tésztát, míg a fitness pizza 40 %-al csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkezik. A Pizza Forte különlegessége és mássága nem is a fűszerezésben vagy a széles kínálatban rejlik, hanem abban, hogy igazán figyelnek a vásárlói igényekre, így nálunk immáron laktózmentes pizzát is rendelhetünk. A megrendelést itt is borzasztóan egyszerű rögzíteni és rendelés után még azt is nyomon tudjuk követni, hogy rendelésünk elkészítése éppen melyik folyamatban tart.

Pizza Hut

Nagy rejtély, hogy a Pizza Hut miért tűnt el és jelent meg újra a piacon. A választ nem a minőségben, hanem inkább a méretekben és az árakban érdemes keresni. Árai jóval felülmúlják a korábbi két éttermet, viszont méreteiben talán itt vásárolhatjuk meg a legkisebb pizzákat. Lehet akár filozófia is, hogy éppen 27 cm-nél álltak meg, de egy földi halandó számára ez a méret igenis nagyon kicsi. Kínálatában nagyon gyér, nincs benne semmi kreativitás, ámbár a klasszikus ízeket ugyanúgy megtaláljuk. A minőség az, ami miatt újra versenyben van, mert az szinte semmit sem változott az évek során, ami viszont igazán dicséretes. Ráadásul a weboldalon azt ígérik, hogy 30 perc alatt kiszállítják pizzánkat, így idáig ők a leggyorsabbak. A weboldal egyébként egyszerű, nincs túlzsúfolva információval és az étlap sem 30 km hosszú, hanem csak a legfontosabb ételeket tartalmazza. Ilyen szempontból az étterem igenis jó választás, mert bár sokat fizetünk érte, mégis ugyanazt a színvonalat kapjuk, így nem érnek minket meglepetések.

Pizza King

Ez a cég az, ami garantálja a gyors, azaz 39 perc alatti kiszállítást, illetve az olcsó árakat is, ráadásul behálózza Budapestet. Választéka legalább olyan széleskörű, mint a Don Pepe kínálata, itt viszont sokkal több az akció több pizza rendelése esetében. Rendelhetünk 24, 32 vagy 40 cm-es családi pizzát is, viszont nem választhatunk a tészta vastagságok között és laktózmentes pizzát sem tudunk rendelni. A olasz ízek mellett módunk van magyaros, török és amerikai specialitások közül is választani. Étlapjukon ugyanúgy megtalálhatóak a klasszikus és hagyományos ízek, viszont a termékfotók kevésbé étvágygerjesztőek, inkább ijesztőek. Hiányzik a frissesség, a kicsi zöld, az élénk színek, vagyis mindaz, ami a pizzát igazándiból pizzává teszi. A fotók túl távoliak, megsárgultak, a tálalás mindenhol ugyanaz, így nem hozza meg az étvágyat. A vásárlók irányába igyekeznek figyelmesek lenni, hiszen bármikor leadhatjuk reklamációnkat, de ugyanúgy visszatetsző is, hiszen ha garantálja a jó minőséget, akkor miért is lenne szükség reklamációra? Ha őket választjuk, akkor olcsón tudunk tartalmas ételt fogyasztani, legyen az tészta, leves, főzelék, frissensült, hamburger vagy desszert.

Il Treno

Szemlélete merőben más, mint a többi étteremé, bár ugyanúgy Franchise rendszerben működik. Számára a minőség felülmúlja a mennyiséget és a kiszállítási idő rövidségét, mivel hisz a kiváló alapanyagokban és a kézműves pizzatésztában. 26 és 32 cm-es pizzákat forgalmaz viszonylag megfizethető áron, illetve vásárolhatunk úgynevezett Piccolo, azaz 20 cm-es pizzákat is. Oldalukon regisztráció nélkül barangolva arra lehetünk figyelmesek, hogy a pizzákhoz nincs kép hozzárendelve, így képzeletünkre van bízva, ami nagy csalódásokat szülhet. Kínálata igazán széleskörű, akárcsak a Don Pepe vagy a Pizza King esetében, és rábukkanhatunk néhány igazán különleges pizzára, illetve alapanyagra is. Kifejlesztették az úgynevezett Blue Hawaii pizzát, ahol a szimpla mozzarellát felváltotta a kék sajt, a Breakfast pizzát, ami megfelel egy kontinentális villás reggelinek, a Memphist, ahol a pirított hagyma mellett ínycsiklandozó Cheddar sajt szerepel, vagy a saját néven futó pizzát, mely ajvárt is tartalmaz. Összességében talán a legszélesebb és legszínesebb kínálatot tárja elénk. Weboldala igazán egyszerű és jól érthető, bár fura a lebegő paradicsom és a lebegő bazsalikom, pizza pedig sehol sincs, pedig ez a cég egyik alapprofilja.

Pizzaparadicsom

Az óbudaiak kedvenc étterme és nem véletlenül, hiszen kiváló a főztjük, viszont korántsem olcsó. Étel-és pizzakínálatuk egyaránt széleskörű, szinte bármilyen ételt rendelhetünk. Pizzáikat 22, 30 és 45 cm-es méretben tudjuk megrendelni egyfajta tésztával és laktózmentes opció nélkül. Specalitásuk a bárányhúsos pizza és az úgynevezett hajtott tésztás, mindenféle földi jóval megtöltött papucs. Kizárólag az úgynevezett Pizzakoktél pizza kiválasztásával tudunk feltétet választani, de itt is csak maximum négy feltétet választhatunk, mivel a többit az ár nem tartalmazza. Tésztáikat általában vékonyra és ropogósra sütik, alapként pedig választhatunk klasszikus paradicsomos, sajtmártásos, tejfölös, vagy fokhagymás-tejfölös mártást is, nem beszélve a ragu alapról. Ebédidőben a kiszállítás sajnos borzasztóan hosszadalmas, így nem biztos, hogy jól járunk velük, ráadásul éttermük is mindig dugig van. Mivel nem Franchise cégről van szó, így még a csomagolásért is plusz felárat kérnek el és minimum 1300,-Ft értékben szükséges rendelni. Kihagyni viszont nem érdemes, mert igazán hozza az olasz ízeket, így ebben az esetben az árak talán nem elsődlegesek, mert azt kapjuk, amit szeretnénk. A III., IV., V., VI. és XIII. kerületbe ingyenes a kiszállításuk. Weboldaluk egyszerűen kezelhető és nagyon barátságos, talán csak az ételek képei túl picik ahhoz, hogy alaposan szemügyre vegyük őket.